De behandeling

Waar vindt het plaats?

Het Maastricht UMC+ voert sinds 1995 PGD uit en is het enige centrum in Nederland met een vergunning voor PGD.

Het MUMC+ werkt samen met UMC Utrecht, UMC Groningen en Amsterdam UMC. Paren die voor PGD in aanmerking willen komen kunnen behalve in Maastricht ook in Utrecht, Groningen of Amsterdam terecht voor een informatief gesprek.

Het voorbereidend gynaecologisch onderzoek en (een deel van) de IVF-behandeling kunnen behalve in Maastricht ook in Utrecht, Groningen of Amsterdam plaatsvinden.

Het voorbereidend genetisch onderzoek en het laboratoriumonderzoek van de cellen van het embryo gebeuren altijd in het MUMC+. Het paar moet tenminste één keer naar het MUMC+ komen voor een intakegesprek.

Transport-PGD

transport-PGDDe IVF-behandeling die nodig is voor de PGD en de biopsie van het embryo kunnen voor vrijwel alle aandoeningen behalve in het MUMC+ ook plaatsvinden in het UMCU, het UMCG of het Amsterdam UMC. Na de biopsie worden de cellen die afgenomen zijn van de embryo's per koerier naar Maastricht gebracht om onderzocht te worden. Het embryo blijft in het UMCU, het UMCG of het Amsterdam UMC.

Na het PGD-onderzoek geeft het laboratorium in het MUMC+ aan het UMCU, het UMCG of het Amsterdam UMC door welke embryo's in de baarmoeder geplaatst kunnen worden. Deze constructie heet transport-PGD. De resultaten van transport-PGD zijn gelijk aan die van PGD in het MUMC+.

Satelliet-PGD

Voor sommige aandoeningen kan een deel van de IVF-behandeling in het UMCG plaatsvinden en worden de eicelpunctie en de biopsie van het embryo in het MUMC+ gedaan. Deze constructie heet satelliet-PGD. Paren komen de dag voor de eicelpunctie naar Maastricht. Het is mogelijk om op loopafstand van het MUMC+ te overnachten.