In het nieuws

Persoonlijke verhalen

Hieronder vindt u een selectie persoonlijke verhalen in populair wetenschappelijke tijdschriften alsmede een persoonlijk relaas in boekvorm.

'Ik had je gedacht mijn kind'

‘We moeten hem laten gaan. Hoezeer alles in mij schreeuwt dat het niet kan. We moeten hem loslaten. Voor zijn bestwil, alleen voor zijn bestwil’, schrijft de gepromoveerde revalidatiearts Casper van Koppenhagen in zijn nieuwe boek 'Ik had je gedacht mijn kind'. Hij beschrijft daarin het verlies van zijn twee zoons, die allebei kort na hun geboorte overlijden. Met zijn boek biedt Van Koppenhagen inzicht in ethische kwesties over kwaliteit van leven én in de verschillende fasen van een rouwproces. Pas naderhand wordt duidelijk dat de zoons van Van Koppenhagen leden aan een uiterst zeldzaam syndroom. Uit onderzoek blijkt dat het voor zijn vrouw Laura Soudijn onmogelijk is om levensvatbare jongens ter wereld te brengen. Na een lange rouwperiode proberen Van Koppenhagen en Soudijn kunstmatig de zwangerschap van een meisje op te wekken. Hun pogingen blijven zonder succes. Uiteindelijk zien ze zich genoodzaakt hun kinderwens op te geven. Elf jaar na de dood van hun oudste zoon Lennard besluiten ze het verhaal van hun twee kinderen te publiceren (Klapwijk & Keijsers Uitgevers, ISBN 9789490217655).