Veiligheid, kwaliteit en resultaten van PGD

Onderzoek van kinderen die geboren zijn na PGD

In de periode van 1995 tot 2014 hebben wij het aantal zwangerschappen na PGD, miskramen, te vroeg geboren kinderen, kinderen met een (zeer) laag geboortegewicht en het aantal aangeboren afwijkingen in kaart gebracht. De conclusie is dat PGD-zwangerschappen goed verlopen en dat voor PGD-kinderen het risico op aangeboren afwijkingen of andere problemen rond de geboorte niet is verhoogd.

Om de veiligheid van PGD op de lange termijn te beoordelen worden vijf- en achtjarige PGD-kinderen onderzocht. Na toestemming van hun ouders en met instemming van het kind zelf ondergaan zij lichamelijk en neuropsychologisch onderzoek. De kinderen worden vergeleken met IVF-kinderen en met kinderen die spontaan verwekt zijn en afkomstig zijn uit een gezin waar een erfelijke aandoening speelt. Tot op heden heeft dit onderzoek geen aanwijzingen opgeleverd dat PGD schadelijk is voor het kind.

Subsidie

ZonMW, Ministerie VWS