A. Schiphorst

Amsterdam UMC
Klinische Genetica

Curriculum Vitae

A.M. Schiphorst werkt sinds 1996 als psychosociaal medewerker bij de afdeling Klinische Genetica in het Amsterdam UMC. Na een opleiding tot verpleegkundige (1979) schoolde ze zich vanaf 1984 in psychotherapeutische richting. Sindsdien werkt ze met mensen waarbij gezondheid psychosociale gevolgen heeft.

In haar functie heeft ze door de jaren heen veel (toekomstige) ouders begeleid bij het nemen van ingrijpende en complexe besluiten bij kinderwens en bij het laten onderzoeken van kinderen op de erfelijke aanleg in de familie. ‘Zomaar’ kinderen krijgen kan niet meer als je ‘weet’ hebt van erfelijkheid bij jezelf of bij de familie. Vanuit dat perspectief komen paren bij de afdeling binnen. Een belangrijk uitgangspunt in haar werk is dat paren met kinderwens de komende tijd (maar ook in een eventuele moeilijke periode in de toekomst), elkaar kunnen blijven steunen en op één lijn kunnen blijven voor wat betreft de genomen beslissing. Wat de toekomst ook brengt rondom de kinderwens.