Veiligheid, kwaliteit en resultaten van PGD

Klinische evaluatie van IVF met PGD voor vrouwen met een BRCA1/2 mutatie

Vrouwen met een mutatie in het BRCA1 of BRCA2 gen hebben een sterk verhoogd risico op borst- en eierstokkanker. Een vraag die vrouwen met een BRCA1/2-mutatie regelmatig stellen, is of de IVF-behandeling die nodig is voor PGD, hun risico op borstkanker verhoogt. Een belangrijke voorwaarde voor de slagingskans van de IVF-behandeling is een goede eierstokfunctie (ovariële reserve). Alleen indien de vrouw een goede ovariële reserve heeft, kunnen er genoeg eicellen tot rijping komen die gebruikt kunnen worden voor een IVF/PGD-behandeling. In het verleden waren er aanwijzingen dat de ovariële reserve van vrouwen met een BRCA1/2 mutatie verminderd zou zijn.

Uit het onderzoek van Inge Derks-Smeets blijkt dat de kans op zwangerschap na PGD voor paren met de erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker gelijk is aan die van paren die om een andere reden voor PGD kiezen. Het onderzoek toont aan dat erfelijk belaste vrouwen geen verminderde eicelvoorraad hebben die de succeskans van PGD beïnvloedt. Daarnaast is geen verhoogd risico gevonden op het ontwikkelen van borstkanker bij erfelijk belaste vrouwen na IVF.

Projectleiders

Prof. dr. Christine de Die-Smulders, prof. dr. Vivianne Tjan-Heijnen, dr. Ron van Golde, prof. dr. Willem Verpoest (Vrije Universiteit Brussel, België)

Promovendi en onderzoekers

Proefschrift Inge Derks-Smeetsvolledige tekst op website UMDr. Inge Derks-Smeets
Proefschrift: ‘Clinical Evaluation of preimplantation genetic diagnosis for BRCA1/2 mutations’
17 januari 2018
Universiteit Maastricht

Subsidie

KWF Kankerbestrijding
Stichting Pink Ribbon