Keuzehulp erfelijke aandoeningen en kinderwens

'Hereditary disorders and child wish: continued development and evaluation of a reproductive decision aid for couples at risk of transmitting a genetic disease' is een vervolg op een lopend onderzoek, waarin een online keuzehulp is ontwikkeld voor paren met erfelijke kanker en kinderwens. De online keuzehulp wordt uitgebreid, zodat het geschikt is voor alle paren met een erfelijke aandoening.

In de keuzehulp wordt informatie gegeven over verschillende reproductieve opties, zoals:

• natuurlijke zwangerschap zonder genetisch onderzoek;
  • prenatale diagnostiek;
  • PGD;
  • gebruik van donorzaad- of eicellen;
  • adoptie;
  • afzien van het krijgen van kinderen.

Paren worden ondersteund bij het maken van een weloverwogen beslissing omtrent hun kinderwens. De effectiviteit van de keuzehulp wordt in een multicenter RCT (randomized controller trial) onderzocht. Dit project wordt gesubsidieerd door ZonMw.

Supervisie: prof. dr. Christine de Die-Smulders en dr. Liesbeth van Osch