Een erfelijke ziekte en een kinderwens

Wil ik het wel weten?

Sommige mensen willen niet weten of ze de aanleg voor een erfelijke aandoening hebben, maar willen de ziekte toch voorkomen bij hun kinderen. Een exclusietest met een preïmplantatie genetische test is dan mogelijk een oplossing. Bespreek dit tijdens het PGT-intakegesprek.

Exclusietest

U heeft het recht om niet te weten of u erfelijk belast bent. Door middel van de exclusietest kunnen we de ziekte uitsluiten bij de embryo’s. De exclusietest is mogelijk bij een beperkt aantal erfelijke aandoeningen. Het bekendste voorbeeld is de ziekte van Huntington.

Redenen om het niet te willen weten

Redenen om niet te willen weten of u de erfelijke aanleg heeft geërfd zijn bijvoorbeeld:

• U wilt uw leven niet laten beheersen door angst of u de ziekte ook krijgt.
  • U wilt niet weten of u klachten gaat ontwikkelen.
  • U wilt zonder problemen een hypotheek of levensverzekering kunnen afsluiten.
Een vrouw denkt na of ze wil weten of ze erfelijk belast is
Sluit de enquête