Transport-PGD

Voor een informatief gesprek over PGD en het voorbereidend gynaecologisch onderzoek kunnen paren in het azM, het UMC Utrecht (UMCU), het UMC Groningen (UMCG) of het AMC (Amsterdam) terecht. De paren die door willen gaan, worden daarna aangemeld bij de medisch coördinator PGD in het azM.


Behandeling in het UMCU, het UMCG of het AMC

De IVF-behandeling die nodig is voor de PGD en de biopsie van het embryo kunnen voor vrijwel alle aandoeningen behalve in het azM ook plaatsvinden in het UMCU, het UMCG of het AMC (zie ook: de behandeling). Na de biopsie worden de cellen die afgenomen zijn van de embryo's per koerier naar Maastricht gebracht om onderzocht te worden. Het embryo blijft in het UMCU, het UMCG of het AMC. Na het PGD-onderzoek geeft het laboratorium in het azM aan het UMCU, het UMCG of het AMC door welke embryo's in de baarmoeder geplaatst kunnen worden. Deze constructie heet transport-PGD. De resultaten van transport-PGD zijn gelijk aan die van PGD in het azM.

Voor sommige aandoeningen kan een deel van de IVF-behandeling in het UMCG plaatsvinden en worden de eicelpunctie en de biopsie van het embryo in het azM gedaan. Deze constructie heet satelliet-PGD. Paren komen de dag voor de eicelpunctie naar Maastricht. Het is mogelijk om op loopafstand van het azM te overnachten.